Verzorgingstips voor bloemen

Heb je een mooi boeket cadeau gekregen en wil je tips hoe je de bloemen het beste kunt verzorgen? Wij versturen superverse bloemen, direct van de veiling. Daarom garanderen we een minimale versgarantie van 8 dagen. Met de optimale verzorging kun je de lang de bloemen goed houden en extra genieten van je boeket. Op deze pagina vind je de belangrijkste verzorgingstips voor bloemen.

Hoe lang kunnen bloemen zonder water

“Hoe lang kunnen bloemen zonder water?” is een veelgestelde vraag. Deze vraag is bij Greetz overbodig want onze bloemen worden namelijk op water geleverd! Wil je de bloemen cadeau geven maar is het water bijna op? Vul dan het reservoir een beetje bij.

Moet ik bloemen schuin afsnijden?

Ja, door de bloemen ± 2 cm schuin af te snijden kunnen de bloemen goed water opnemen en komen de bloemen mooi uit. Tip: snijden van de stelen werkt veel beter dan knippen.

Welke vaas voor bij welke bloemen?

Hoge boeketten komen mooi uit in een hoge slanke vaas. Gebruik bij voorkeur een vaas van glas, zo kun je het waterniveau goed in de gaten houden. Meer weten over welke vaas bij welke bloemen past? Bekijk onze uitgebreide pagina over vaastips hier. Bloemstylist Nathalie Fasé heeft op deze pagina de belangrijkste tips op een rijtje gezet

Hoe houd ik mijn bloemen vers?

Volg de volgende vijf stappen om zo lang mogelijk van je bos bloemen te genieten:

  1. Snijd de bloemen ± 2 cm schuin af met een scherp mesje en verwijder het overtollig blad (de bloemblaadjes die in het water komen) van de stelen.
  2. Zorg voor een schone en juiste maat vaas en vul de vaas voor de helft met water op kamertemperatuur.
  3. De vaas schoonmaken is heel erg belangrijk. Maak je vaas schoon met chloor of schoonmaakmiddel. Bacteriën van de oude bos bloemen kunnen anders achterblijven in de vaas en je nieuwe boeket aantasten.
  4. Voeg het meegeleverde snijbloemenvoedsel toe aan het water.
  5. Vul het water in de vaas regelmatig bij en ververs het water na 3/4 dagen. Eventueel kun je de stelen nog een keer schuin afsnijden. Zet het boeket niet op de tocht, op de (vloer)verwarming, in de volle zon of naast fruit.

Voor alle bloemen gelden de bovenstaande verzorgingstips, maar sommige bloemsoorten hebben net wat meer liefde nodig dan andere bloemsoorten. Hieronder hebben we verzorgingstips voor populaire bloemsoorten zoals tulpen, calla’s en gerbera’s op een rijtje gezet:

Hoe verzorg ik tulpen?
Tulpen hebben maar een klein laagje water nodig. Wanneer de tulpen gaan groeien kun je het elastiekje er van af halen, de tulpen naar beneden trekken en eventueel (schuin!) bijknippen.

Hoe verzorg ik ranonkels?
Ranonkels hebben maar een klein laagje water nodig, vul de vaas dus niet te vol.

Hoe verzorg ik gerbera’s?
De gerbera stelen worden slap en snotterig als ze in te veel water staan. Liever de vaas iets vaker vullen, dan blijven de bloemen langer mooi.

Hoe verzorg ik calla’s?
De calla stelen worden slap en snotterig als ze in te veel water staan. Liever de vaas iets vaker vullen, dan blijven de bloemen langer mooi.

Hoe verzorg ik lelies?
Het stuifmeel van lelies veroorzaakt vlekken. Niet wrijven, maar dep het weg met een plakbandje. Last van de kruidige geur van de lelie? Verwijder de meeldraden.

Hoe verzorg ik een bloementaart?
Zorg dat het steekschuim goed nat blijft. Dit kun je doen door met een kleine gieter tussen de bloemen door (niet op!) elke dag een beetje water te geven. De taart is geleverd met een mooi bord. Hier kun je ook water op gieten, het steekschuim zal het water dan opnemen.