Hoe houd ik mijn bloemen langer vers?

Heb je een mooi boeket cadeau gekregen en wil je weten hoe je dit het beste kunt verzorgen? Lees onze vier tips en geniet éxtra lang van je kleurrijke verrassing.

1. SNIJD DE BLOEMEN SCHUIN AF

Moet ik mijn bloemen schuin afsnijden? Ja, dat is goed om te doen. Bloemen drinken namelijk via hun steel. En om dat makkelijker voor ze te maken, snijd je met een mesje twee centimeter schuin af van elke steel. Hierdoor kunnen ze goed water opnemen en komen de bloemen mooi uit. Hangt er blad laag op de steel, haal dit dan weg zodat het niet in het water komt te hangen.

2. ZORG VOOR EEN SCHONE EN JUISTE MAAT VAAS

Wil je zo lang mogelijk van je boeket genieten, zorg dan voor een schone vaas. Bacteriën van je vorige boeket kunnen namelijk achterblijven in de vaas en je nieuwe boeket aantasten. Maak je vaas dus goed schoon met een paar druppeltjes chloor (pas hierbij op voor je kleding) en zorg ervoor dat er bij het afspoelen geen resten achterblijven.

Pas daarnaast het type vaas aan op het formaat boeket. Hoge boeketten komen bijvoorbeeld beter uit in een hoge slanke vaas. Meer weten over welke vaas bij welk type boeket past? Bekijk onze vaastips.

3. GEEF BLOEMEN REGELMATIG VERS WATER

Hoe lang kunnen bloemen zonder water? Niet te lang. Veel drinken is belangrijk. Voor ons als mensen, maar ook voor bloemen. Vul de vaas daarom met koud water en voeg snijboemenvoedsel toe. Heb je geen bloemenvoedsel, doe dan een druppeltje chloor in het water. Dat werkt goed tegen de bacteriën.

Voeg regelmatig nieuw water toe, ververs het water om de drie dagen en haal verwelkte blaadjes weg. Je kunt eventueel de stelen nog een keer schuin afsnijden voordat je de bloemen in het ververste water plaatst.

Ga je iemand verrassen met een Greetz-boeket? Al onze boeketten worden op water bezorgd. Stuur je het boeket naar jezelf om op een later moment cadeau te geven, vul dan het reservoir aan met vers water.

4. ZORG VOOR EEN GOEDE OMGEVING

Hogere temperaturen en te veel tocht en licht, daar zijn bloemen gevoelig voor. Probeer dus warme plekken zoals in de volle zon of op de (vloer)verwarming te vermijden. Plaats daarnaast je boeket niet vlakbij een fruitmand of op een plek waar het op de tocht staat, daar zullen bloemen sneller verwelken. Een (zomerse) tip: zet je boeket 's nachts op een koele plek om er zo extra lang van te kunnen genieten.

Verzorgingstips voor jouw bloemen

Hoe houd ik mijn bloemen vers? Heb je een mooi boeket cadeau gekregen en wil je weten hoe je dit het beste kunt verzorgen, ook tijdens zomerse temperaturen? Lees onze vier tips en je kunt éxtra lang genieten van je kleurrijke verrassing.

Tip 1: snijd de bloemen schuin af

Moet ik bloemen schuin afsnijden? Ja, zeker. Bloemen drinken via hun steel. Om dat makkelijker voor ze te maken, kun je het beste ongeveer twee centimeter schuin afsnijden van elke steel. Hierdoor kunnen de bloemetjes goed water opnemen en komen ze mooi uit. Een tip: je kunt de stelen beter afsnijden dan knippen. Gebruik dus een mesje of een scherpe tang in plaats van een schaar. Zie je dat er bladeren laag op de steel hangen? Haal deze dan weg, deze komen namelijk in het water te hangen.

Tip 2: zorg voor een schone en juiste maat vaas

Wil je zo lang mogelijk van een boeket genieten, zorg dan voor een schone vaas. Bacteriën van je vorige boeket kunnen namelijk achterblijven in de vaas en je nieuwe boeket aantasten. Maak je vaas dus goed schoon met chloor of schoonmaakmiddel en zorg ervoor dat er bij het afspoelen geen resten achterblijven.

Pas daarnaast de vaas aan op het formaat boeket. Hoge boeketten komen bijvoorbeeld beter uit in een hoge slanke vaas. Meer weten over welke vaas bij welk type bloemen past? Bekijk onze uitgebreide pagina over vaastips hier.

Tip 3: geef de bloemen regelmatig vers water

Hoe lang kunnen bloemen zonder water? Niet lang. Veel drinken is belangrijk. Voor ons als mensen, maar ook voor bloemetjes. Doe de vaas dus voor de helft vol met water op kamertemperatuur en voeg het meegeleverde snijbloemenvoedsel toe. Vul het water regelmatig bij, ververs het om de drie dagen en haal verwelkte blaadjes weg. Je kunt eventueel de stelen nog een keer schuin afsnijden voordat je de bloemen in het ververste water plaatst.

Heb je een boeket via Greetz besteld? Al onze boeketten worden op water verstuurd naar de ontvanger. Stuur je het boeket naar jezelf om op een later moment cadeau te geven, vul dan het reservoir even aan met vers water.

Tip 4: zorg voor een goede omgeving

Warme temperaturen en te veel tocht en licht, daar zijn bloemen erg gevoelig voor. Probeer dus warme plekken zoals in de volle zon of op de (vloer)verwarming te vermijden. Plaats daarnaast je boeket niet vlakbij een fruitmand of op een plek waar het op de tocht staat. Een (zomerse) tip: wil je zo lang mogelijk van je bloemetjes genieten? Zet ze dan ’s nachts op een koele plek.

Verzorgingstips tulpen, ranonkels, gerbera’s, calla’s, lelies

De eerder genoemde tips gelden voor alle soorten bloemen, maar sommige bloemsoorten hebben net wat meer liefde nodig dan anderen. Hieronder hebben we wat verzorgingstips voor populaire bloemsoorten zoals tulpen, calla’s en gerbera’s op een rijtje gezet.

Hoe verzorg ik tulpen?
Tulpen hebben maar een klein laagje water nodig. Wanneer de tulpen gaan groeien kun je het elastiekje dat om het boeket zit losmaken, de tulpen naar beneden trekken en eventueel de stelen schuin afknippen.

Hoe verzorg ik ranonkels?
Ranonkels hebben maar een klein laagje water nodig. Doe je vaas dus niet te vol.

Hoe verzorg ik gerbera’s en calla’s?
De gerberastelen en stelen van de calla’s worden slap en snotterig als ze in te veel water staan. Doe je vaas dus niet te vol en vul het water liever wat vaker aan. Zo blijven de bloemetjes langer mooi.

Hoe verzorg ik calla’s?
De calla stelen worden slap en snotterig als ze in te veel water staan. Liever de vaas iets vaker vullen, dan blijven de bloemen langer mooi.

Hoe verzorg ik lelies?
Het stuifmeel van lelies veroorzaakt vlekken. Probeer deze niet weg te wrijven, maar dep de vlek weg met een plakbandje. Heb je last van de kruidige geur van de lelie? Verwijder dan de meeldraden.

Hoe verzorg ik een bloementaart?
Zorg dat het steekschuim van deze bijzondere verrassing goed nat blijft. Dit kun je doen door het schuim met een kleine gieter elke dag een beetje water te geven. Let op: doe dit tussen de bloemen door en niet op de bloemen. De bloementaart is bij jou bezorgd op een mooi bord. Hier kun je ook water op gieten, het steekschuim zal het water dan opnemen.